Alternatieve geneeswijze

Alternatieve geneeswijze?

De natuurlijke manier van genezen door middel van kruiden, planten en energiewerk is waarschijnlijk al zo oud als de mensheid zelf. Fytotherapie of te wel kruidentherapie is een van de oudste vormen van geneeskunde. Vele kruiden bevatten werkzame stoffen tegen verschillende ziektebeelden. Veel reguliere middelen zijn afgeleid en synthetisch nagemaakt van recepten uit de kruidengeneeskunde. In de 19e eeuw kwam de synthetische geneesmiddelenindustrie op en werden de natuurlijke geneesmiddelen naar de achtergrond verdrongen.

Tegenwoordig zie je dat steeds meer mensen gebruik maken van de alternatieve geneeswijze. Dit komt onder andere door de vele bijwerkingen van medicijnen en de ontevredenheid van de reguliere behandelmethodes. Medicijnen brengen vaak heftige bijwerkingen met zich mee waardoor het lichaam nog meer belast word en allerlei organen zoals de lever en de nieren nog harder moeten werken om de giftige stoffen uit het lichaam te krijgen. Fytotherapeutische producten daarentegen hebben aanzienlijk minder of geen bijwerkingen ten opzichte van synthetische geneesmiddelen.

Naast de kruiden en plantenleer bestaan er zoveel verschillende vormen van alternatief genezen. Over het algemeen werken ze volgens dezelfde principes en gedachtes, dat is vanuit een holistische kijk. Holisme is de naam die gegeven wordt aan de levens-overtuiging waarbij de essentie is dat alles onlosmakelijk met elkaar verbonden is.

Met de huidige reguliere geneeskunde wordt vaak het belang van goede voeding en de lichaamseigen geneeskracht vergeten. In de meeste ziekenhuizen krijgen patiënten vlees, en toetjes met veel suiker op het menu om verzwakte kankerpatiënten te doen aansterken. In vlees zit een stof die juist de groei van bepaalde tumoren kan vergroten en suiker zorgt er weer voor dat de afweer met de helft verlaagt. Door miscommunicatie’s tussen artsen, verpleegkundige en diëtisten werken mensen vaak langs elkaar heen en maken daardoor grove fouten.

Let er goed op dat je geneesmiddelen niet altijd kan combineren met natuurlijk producten. Het is raadzaam om eerst goed onderzoek te doen alvorens je gebruik maakt van deze producten. Als je niet zeker weet of je een natuurproduct kan combineren met medicijnen raadpleeg dan eerst je arts voordat je hiermee begint. Er bestaan artsen met een medische achtergrond maar tevens werkzaam zijn als natuurarts en daardoor de kennis hebben op dit vlak. Als je medicijnen gebruikt stop daar dan ook niet zomaar mee. Overleg altijd eerst met een arts of het gevaarlijk kan zijn om te stoppen voordat je de overstap maakt naar natuurlijke middelen.