Reiki

Wat is Reiki?

Reiki is een methode om te genezen d.m.v energie maar kan ook worden gebruikt voor ontspanning bij stres of onbalans. De energie die gebruikt word in Reiki word in heel de wereld anders genoemd (chi, prana, ki) maar is uiteindelijk allemaal hetzelfde. Door elk mens stroomt energie maar kan door stress en ziekte geblokkeerd raken. Reiki is een eenvoudige maar krachtige heelmethode, waarbij de handen deze blokkades kunnen opheffen zodat de energiestroom zich weer herstelt. Het werken met of het herstellen van de energiestroom word ook gebruikt in acupunctuur, acupressuur, shiatsu, yoga en Tai Chi. Iedere methode heeft zijn eigen werkwijze maar hebben 1 ding gemeen en dat is het werken met deze universele energie.

Wat betekend ‘Reiki’, het woord bestaat uit twee Japanse karakters namelijk ‘Rei en Ki’. Rei betekend, universele en Ki, levenskracht-energie. Tezamen betekend het dus universele levensenergie. Het is een energie die aanwezig is in ieder lichaam. Bij mensen die Reiki inwijdingen hebben ontvangen zijn de energiekanalen geopend en stroomt de energie uit de handen. Deze methode om te genezen werd herontdekt door de Japanner Mikao Usui geboren op 15 augustus 1865.

Tera Mai Reiki

De basis van Tera-Mai blijft de oorspronkelijk door dr. Mikao Usui herontdekte Reiki die op traditio­nele wijze wordt doorgegeven. Deze wordt echter aangevuld met een aantal aanvankelijk verloren technieken dat nu niet meer bij een traditionele Reiki-initiatie wordt gegeven. Tera-Mai Reiki wordt gezien als een versterking en uitbreiding van de traditionele vorm van Reiki en als een basis voor initiaties in de drie andere energieën.

Hoe werkt Reiki?

Als iemand lichamelijke of geestelijke klachten heeft dan kan Reiki helpen om de pijn te verminderen of de onbalans te herstellen. Het lichaam heeft een zelf genezingsmechanisme en reiki ondersteunt dat. Ons lichaam is in staat om zelf wonden te genezen. We beschikken dus over een zelfhelend vermogen. De gever kan dus geen invloed uitoefenen op het resultaat van de behandeling. Het lichaam van de ontvanger en zijn energiesysteem regelen dat allemaal zelf. Het is voor een Reiki behandeling dan ook niet nodig om een diagnose te stellen. Dat is maar goed ook, want alleen een arts is daartoe bevoegd. Reiki is dus geen vervanging van medische behandelingen, maar een aanvulling. Doordat Reiki ook op geestelijk niveau werkt, is het goed toepasbaar bij hoofdpijn, spanning en depressiviteit. Ook blokkades en ervaringen uit het verleden kunnen in een behandeling naar boven komen waarna deze verwerkt en afgedaan kunnen worden. Zeker is dat Reiki nooit negatief of schadelijk is.

Moet je in Reiki geloven om het te kunnen gebruiken?

Reiki is een eenvoudige, makkelijke en goed werkende methode om energie over te dragen. Het is net als de wind, je kunt het voelen en je kunt de effecten ervan ervaren maar je kunt het niet zien en toch is het er, het kan zacht zijn maar ook krachtig. Reiki is net als de wind ongrijpbaar, het is niet tastbaar of zichtbaar maar het is er. U hoeft niet in Reiki te geloven om resultaat te boeken maar het helpt wel als u wilt genezen mede door onze scheppende kracht. Wat is nu die scheppende kracht? Neem als voorbeeld de invloed van stress op ons lichaam, dit kan ervoor zorgen dat je ziek word! Maagzweren en hoofdpijnen zijn het gevolg van de negatieve gedachtes wat spanning opwekt in het lichaam. Zoals je jezelf ziek kan maken, zo kun je je zelf ook voor een groot gedeelte beter maken.

Wat gebeurt er tijdens een behandeling?

Tijdens een behandeling legt de behandelaar (Stephen Ghazi) de handen op het geklede lichaam van de ontvanger. Prettig zittende kleding is aanbevolen. Meestal is er een vaste reeks van handopleggingen maar als er specifieke klachten zijn kan de behandelaar zich ook concentreren op alleen deze plek. De behandelaar legt de handen op het lichaam maar kan indien gewenst deze ook boven het lichaam houden. Reiki kan op vele verschillende manieren ervaren worden. Je kunt een gevoel van warmte, van kou, van tintelingen of een soort elektrische stroming ervaren. De ontvanger kan zich heel ontspannen gaan voelen of juist heel energiek. Soms komt het voor dat de ontvanger niets voelt maar dit betekent niet dat er niets gebeurt. De hoeveelheid behandelingen voor Reiki hangt af van de klachten. Ook is het mogelijk om Reiki te combineren met Tai Chi, Mental Coaching of massage wat ook word gegeven door Stephen Ghazi.